Interieur 2012

Dankzij de vriendelijke Jef Jacobs van DM Lights, raakte ik ook dit jaar nog eens op Interieur. Dit jaar hadden we onze jongste ook mee. Nog maar 4 jaar, maar een geroutineerd tester van zit- en ligmeubelen. Fijn dit jaar vond ik de Corso Blue, een blauwe straat dwars doorheen de hallen waar curator Lowie Vermeersch de toppers van het jaar verzamelde. Dat breekt een beetje de hokje-na-hokje sfeer die je anders krijgt met een opeenstapeling van 300 exposanten.

Eigenlijk vond ik de ‘tentoonstellingen binnen de tentoonstelling’ dit jaar sterk. Bijvoorbeeld de future primitives, waar zeven eregasten elk op 60 vierkante meter hun visie over wonen in de toekomst tentoonstellen. Allen uit verschillende disciplines, op zoek naar een gemeenschappelijk iets. Studio Troika stond met een bijna etherische kathedraal met 22 zuilen van licht in de paardenstallen: niet tastbaar, maar wel zeer aanwezig. (ik had er ook nog nooit op gelet dat je licht zo mooi kan verbuigen met lenzen) Ook steeds intrigerend vind ik nomadische concepten, zoals nu van de Nederlandse studio Makkink&Bey waar wonen iets tijdelijks wordt. En zotte caravanetjes.

En natuurlijk de Brusselse ontwerper Alain Gilles niet vergeten, die een centrale plaats mocht invullen op interieur. Vrij knuffelbare meubels met een grote intieme factor. Dat laatste was trouwens over de hele beurs terug te vinden. Waar enkele jaren terug Anna Maria Cornelia nog vrij olijk ging flirten met individuele ruimtes op openbare plaatsen, zag ik op interieur wel erg veel zetels opduiken die de zitter willen afschermen van de buitenwereld. Een akoestische en visuele cocon die je wat meer privacy moet bieden.

En hout. Veel hout. Vooral in rustige natuurtinten. Weg met blinkende materialen en moderne oppervlakken. Wel veel hout dus, warme textielen en gezellige creaties.

Ook de verschillende locaties waren een aanwinst. Bijvoorbeeld de Budafabriek. Nu vind ik die fabriek sowieso al een geweldige aanwinst voor Kortrijk en in zijn concept van creatie ondersteunen en verbindingen leggen een absolute topper. Dit jaar stond er ook een creatief deel van Interieur. Voor mijn geestesoog zag ik de Kotrijkse goegemeente daar binnenkort al zelf hun meubeltjes maken met 3D printers, lasercutters en andere aardigheden van het FabLab. En zie: er was ook een Interieur Bistro, een zogenaamd hybrideconcept. Gezien het uur van ons bezoek hebben we daar enkel een perentaartje gegeten en wat poefzetels uitgetest, maar fijn was het wel. Babbeltje geslagen met een Deens groepje ontwerpers en me gepijnigd afgevraagd waarom die vrouw achter de toog zo’n verbeten kwaaie blik bleef opzetten.

Geweldig ook was de knutselbrigade in de villa van de Budafabriek. Alle kamertjes knusjes gevuld met vaklui die op een authentieke manier dagelijkse objecten tot kunst verhieven. Zo zag ik voor het eerst hoe je porseleinen hebedingtjes maakt met gipsen mallen. Katja Van Breedam gaf daar met veel finesse en liefde voor het vak een demonstratie van. Ik zou wel weken kunnen blijven hangen in zo’n omgeving. Misschien eens kijken of ik daar een kamertje kan huren.

 

 

2 berichten

Knappe beschrijving van een ervaring bij een bezoek aan Interieur … alsof ik er zelf rondliep. Ik kan me er zo iets bij voorstellen…

Wie zou nu meest hebben genoten, vader of zoon?Leave a comment
Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

(required)

(required)