Ahornstroop

Als je bijna twee weken niets anders drinkt dan citroensap en ahornsiroop dan ga je al eens kijken hoe ze die siroop eigenlijk maken. Op de flessen staat een indiaan met een soort gootje aan een esdoorn te slurpen. Misschien lopen er zo een honderdtal indianen rond om het sap uit de bomen te zuigen om dan in een container weer uit te spuwen of zo.

In het echt is het toch weer iets anders… Er wordt inderdaad gewerkt met sap van de esdoornboom. Dat wordt dan langzaam uitgekookt tot een dikke stroop. Om uiteindelijk één liter houdbare stroop te krijgen, is veertig tot vijftig liter dun sap nodig, ongeveer de hoeveelheid die een volgroeide Esdoorn per jaar produceert. Als je bedenkt dat een esdoorn 40 jaar oud moet zijn om afgetapt te kunnen worden en vervolgens slechts één liter stroop geeft, dankan je je voorstellen dat er reusachtige wouden moeten zijn om het sap in grote hoeveelheden te winnen en wat voor afstanden de paardesleeën afleggen om het sap te verzamelen.

Die paardesleeën werden toch lang gebruikt in het verzamelen van ahornsap. Een slee reed dan van boom tot boom om daar de met sap volgelopen emmertjes uit te gieten in een grote bak. Als die vol was ging het dan naar het grote kookvuur.

Moderne Ahornstroop-farms maken gebruik van pijpleidingen waar het sap gedurende de winningstijd via een trechter direct indruipt. Het buizensysteem brengt het sap naar ’pompstations’ bij de ovens waar het in grote reservoirs ook vandaag de dag nog boven houtvuur wordt ingedikt. Vaak zuigt men het hele systeem vacuüm om de stroom van het sap te bevorderen. Ocharme de eenzame indiaan die zijn nietsvermoedende lippen aan dat trechterjte zet…

Zo heb je weer wat geleerd via het internet vandaag. Parate kennis over ahornsiroop kan onvermoed van pas komen tijdens de volgende dorpsquiz of familiefeesten.

2 berichten

Kwaliteit

Hoe dan ook, de winning van het Ahornsap is een zeer kostbare aangelegenheid, hetgeen de relatief hoge prijs van de stroop verklaart. Er bestaan diverse soorten en merken maar meer dan 90% van de in de handel gebrachte ’Ahornstropen’ bevat minder dan 10% natuurlijke Ahorn. De overige 90% is een gekaramelliseerde oplossing van witte suiker of melasse, die weliswaar goedkoop is, maar voor de gezondheid van geen enkel nut. Binnen het assortiment van echte Ahornstropen bestaan eveneens gradaties. Tijdens de winningsperiode verandert het sap namelijk voortdu-rend van samenstelling. In het begin is het erg zoet en vrij arm aan mineralen, om na verloop van tijd steeds mineraalrijker te worden.
Bij het ingedikte sap ziet men dat aan de kleur en de vloeibaarheid; eerst is het heel licht en dun, vervolgens wordt het dikker en donkerder. De lichte stroop van de beginperiode noemt men A-graad; de donkere van de eindperiode C+. Hoewel het mineraalgehalte van oogst tot oogst kan verschillen, zal de C+ altijd mineraalrijker zijn dan de andere Ahornstropen die in dezelfde tijd gewonnen zijn.

De Madal Bal Ahornstroop is een pure stroop van de C+ graad. Ze is gemaakt van het laatste sap van de winningsperiode en daardoor bijzonder mineraalrijk. Het hoge mineraalgehalte is een belangrijk kenmerk van de C+ stroop, maar ook het lage invertsuikergehalte dat voor een natuurproduct zeer gering is. Elke suiker die chemisch reeds gesplitst is en meteen in het lichaam wordt opgenomen, noemt men invertsuiker. Dit type suiker is een belasting voor de insulinehuishouding. Het bloedsuikergehalte stijgt en daalt meteen na inneming bijzonder snel. Even krijgt men een energiestoot om vervolgens in futloosheid terug te zakken. Voor de Citroensapkuur niet aanbevelenswaardig. Dit is ook de reden waarom Stanley Burroughs het gebruik van honing afraadt. Honing heeft een erg hoog invertsuikergehalte.
Ahornstroop bevat praktisch de enige ongeraffineerde natuurlijke ’suiker’ die tegenwoordig verkrijgbaar is. Met alle spoorelementen en mineralen van de oorspronkelijke omgeving. Om suiker om te zetten, maakt het lichaam gebruik van mineralen. De glucose dient als energiebron voor de zenuw- en hersencellen en beschermt de lever. Witte suiker is schadelijk en van geen enkel nut voor het organisme omdat het door raffinage beroofd is van alle mineralen. Overigens, mineraalrijke suiker herkent men aan een donkerbruine tot zwarte kleur.
De stroop bevat de volgende mineralen:

* calcium (358 mg/kg) voor het beender- en zenuwgestel en het spierstelsel;
* kalium (3963 mg/kg) ten behoeve van de osmotische druk1’ in de cel, de activering van enzymen en de afvoer van afvalstoffen;
* magnesium (144 mg/kg) goed voor hart- en bloedvaten, het beender- en zenuwgestel en voor de omzetting van eiwitten, vet ten en koolhydraten;
* mangaan (18,9 mg/kg) onmisbaar bij de omzetting van koolhydraten en ijzer, speelt een essentiële rol bij de ontwikke ling van het beendergestel en verdrijft vermoeidheid;
* natrium (457 mg/kg) voor handhaving van de osmotische druk in de lichaamssappen en ter ondersteuning van de werking van het zenuw- en spierstelsel;
* ijzer (12,1 mg/kg) is noodzakelijk als bestanddeel van de rode bloedlichaampjes die voor de zuurstoftoevoer zorgen, werkt weerstandverhogend;
* zink (49,5 mg/kg) ten behoeve van het beendergestel, de vorming van huid- en haarcellen en de regeneratie van huid en haar, eveneens van belang voor de normale secretie (afscheiding) van insuline en de omzetting van eiwit. Bovendien remt het cholesterolafzetting en bevordert het geestelijke alertheid.

Houdbaarheid

Ahornstroop is in een luchtdichte verpakking langer dan een jaar houdbaar. Wanneer het blik eenmaal geopend is, begint de stroop na verloop van tijd net als zoet vruchtensap langzaam te gisten. Dit proces kan men stoppen door de stroop tot 70°C te verhitten. Dan vervluchtigen ook de ontstane alcoholsporen, zodat de stroop weer smaakt als voorheen en gewoon bruikbaar is. Heeft u na de kuur nog stroop over, gebruik die dan in de keuken in plaats van suiker(stroop). Een gezonder zoetmiddel is ondenkbaar.Leave a comment
Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

(required)

(required)